islamiyet

İki bayram arasında düğün, nişan ve nikah olur mu?

Halk arasında Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı kastedilerek yayılmış olan “iki bayram arasında nikah kıyılmaz ve düğün yapılmaz” inanışı batıl inançtır. İki bayram arasında düğün yapmakta, nikah kıymakta ya da nişan yapmakta dinimizce sakınca yoktur. Şartlar oluştuğunda sene içerisinde istenilen gün, istenilen saatte,  yani herhangi bir vakitte düğün de nikah da nişan da yapılabilir.

İki bayram arası düğün olmaz inanışı nasıl ortaya çıktı?

İki bayram arası düğün olmaz hurafesinin kaynağı İslam öncesi Cahiliye Dönemi‘ne uzanmaktadır. Cahiliye Arapları arasında yaygın olan bu inanışa göre Ramazan’dan sonraki Şevval ayında büyük bir veba salgını olduğu için bu dönemde evlenmek “uğursuz” sayılmıştır.

İki bayram arasında nikah kıyılmaz düşüncesinin diğer bir sebebi de ekonomik sebeplerdir. Şehir hayatının bu kadar yaygınlaşmadığı, insanların çoğunun tarım ve hayvancılıkla uğraştığı dönemlerde Ramazan ile Kurban Bayramı harcamalarının düğün masrafları ile çakışmaması için sonraki aylarda düğün yapılması uygun görülürdü. Mesela çiftçiler hasattan sonraki herhangi bir tarihte düğün yaparlardı.

Tüm bunlarla birlikte bir de yanlış anlaşılmalar eklenince bu inanışın halk arasında iyice yayılmasına sebep olmuştur. Cuma günleri Müslümanların haftalık bayramıdır. Yıllık iki bayramımız Ramazan ve Kurban bayramının Cuma’ya denk gelmesi hâlinde, arada yapılacak düğün, namazın kaçırılmasına sebebiyet verebilecek olmasından dolayı o saat aralığında düğün ve nikah yapmak caiz değildir. Burada Ramazan ve Kurban Bayramı arasında düğün olmayacağı kastedilmemektedir. Zaten mezkûr durum da pek oluşmamaktadır.

İki bayram arası düğün uğursuz değil sünnettir

Sonuç olarak şartlar oluştuğunda yıl içerisinde istenilen gün, istenilen saatte düğün yapılabilir, nikah kıyabilir. Nikah ve düşün için herhangi bir zaman sınırlaması yoktur.  Aksine Cahiliye döneminden günümüze kadar bir şekilde ulaşmış bu inanışı bizzat Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.V.) yıkmıştır. Hz. Peygamber (s.a.s.) ile Hz. Âişe (r.a.) iki bayram arasında yer alan Şevval ayında evlenmişlerdir (Müslim, Nikâh, 73) İki bayram arasında düğün yapmanın uğursuz olması inanışı böylece son bulmuştur. Hatta sünnet olmuştur. 2 bayram arası düğün caizdir.

Yararlanılan Kaynaklar: Diyanet Fetva Kurulu

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

The Latest

To Top