islamiyet

Kadir Gecesi nedir? Kadir gecesinde yapılacak ibadetler nelerdir?

“Şüphesiz, biz onu (Kur’an’ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin! Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.” (Kadir, 97/1-5)

Kadir(kadr) kelimesi sözlükte “güç, şeref, hüküm, kıymet” anlamına gelmektedir. Kadir gecesi, Kur’an-ı Kerim’in indirilmeye başlandığı gecedir. Yüce Allah’ın insanlığa gönderdiği Kur’an-ı Kerim’de, Kadir Gecesi’nin 1000 aydan daha hayırlı olduğu belirtilmiştir. Bu 80 yıla denk düşer ve ortalama bir insan ömrünü karşılar. Kimi alimlere göre bu ifadenin (“bin aydan hayırlıdır”) kesretten kinaye olduğu söylenmektedir. Kimi alimlere ve genel kanıya göre ise Kadir Gecesi yapılan ibadetler bir insan ömrüne bedeldir.

Bir hadis-i şerifte Kadir Gecesine verilen bu özel hususiyetin nedeni aktarılmıştır;

Resulullah efendimize kendisinden önceki insanların ömürlerinin ne kadar olduğu bildirilince, kendi ümmetinin ömürlerini kısa buldu, uzun ömürlü olan diğerlerinin işledikleri salih amelleri işleyemezler diye düşününce, Allahüteâlâ Ona bin aydan hayırlı olan Kadir gecesini ihsan etti. (İ. Malik)

Kadir Gecesi, Ramazan ayının hangi gecesidir?

Kadir gecesi Ramazan ayının içerisindedir. Kur’an-ı Kerim’de Kur’an-ı Kerim’in Ramazan ayında Kadir gecesinde indirildiği belirtilmiştir. Ancak Kadir gecesinin ramazanın hangi gecesine rastladığı tam olarak bildirilmemiştir.

“O (sayılı günler), doğruyu eğriden ayırma, gidilecek yolu bulma konusunda açıklamalar ve insanlara rehber olarak Kur’an’ın indirildiği ramazan ayıdır. Artık içinizden kim bu aya yetişirse onu oruçlu geçirsin. Kim de hasta veya yolcu olursa, başka günlerden sayısınca tutar. Allah sizin için kolaylık istiyor, güçlük çekmenizi istemiyor. Sayıyı tamamlamanız, size doğru yolu göstermesinden ötürü Allah’ı tazimle anmanız için ve şükredesiniz diye (uygun hükümler gönderiyor).” (Bakara, 2/185.)

Hadis-i şeriflerde Kadir Gecesi’nin ramazanın son on gecesinde, (Buhârî, Leyletü’l-kadr 5.) son on gününün tekli gecelerinde, (Müslim, Sıyam, 207.) son yedi gecesinde, (Müslim, Sıyam, 205-206.) 21 (Buhârî,  Leyletü’l- kadr 1.) veya 27. gecelerinde (Müslim, Salatü’l-Müsafirin 179-180.) olduğu aktarılmıştır.

Sahâbeden gelen rivayetlere göre genel kanı Ramazanın 27. gecesinin Kadir Gecesi olduğu yönündedir. Ancak İslam alimleri bu geceye rastlamak için Ramazan ayının tüm gecelerinin ibadetle hayırla değerlendirilmesi gerektiğini söylerler.

Kadir Gecesi hangi ibadetler yapılmalıdır? Kadir gecesi yapılacak ibadetler nelerdir?

Hz. Muhammed (SAV) Kadir gecesinde neler yapardı? Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV) Ramazan ayının özellikle Kadir Gecesi’ni de içine alan son on gününü yoğun ibadetle geçirirdi. İtikafa çekilen peygamberimiz geceleri ibadet ve tefekkür içindeydi. Ailesini de ibadete yönlendirirdi.

Hz. Muhammed (SAV) “Kadir gecesini, fazilet ve kudsiyetine inanarak ve sevabını yalnız Allah’tan bekleyerek ibâdet ve tâatle geçiren kimsenin -kul hakkı hâriç- geçmiş günâhları bağışlanır.”  (Müslim, Müsâfirîn, 175) buyurmaktadır.

Kadir gecesi duası

Kadir gecesinde okunacak dua

Bir rivayette Hz. Aişe’nin (r.a.) Peygamberimiz Hz. Muhammed’e (SAV) Kadir gecesinde nasıl dua etmesi gerektiğini sormuştur. Rasulüllah ise ona “Allahümme inneke afuvvun tuhıbbü’l-afve fa’fu annî’ (Allah’ım! Sen çok affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affet!)” (Tirmizi. Deavât. 85.) şeklinde dua etmesini öğretmiştir.

Kandil gecelerinin en kıymetlisi olan Kadir Gecesi’ne özgü bir ibadet şekli kaynaklarda geçmemektedir. Eğer mümkünse bu gece yaklaşırken her hareketiyle insanlığa örnek olan Peygamberimiz gibi itikafa girmek iyi olacaktır. Onun Hz. Aişe (r.a)’a öğrettiği duayı edip tövbe ve istiğfarda bulunulmalıdır. Yakınlarımızı bu gecede ibadete teşvik etmek bu geceyi iyi ihya etmenin yollarındandır.

Kadir gecesi namazı var mıdır? Kadir gecesi namazı ile ilgili kesin bir hüküm bildirilmemiştir. İslam alimleri Kadir gecesinde kaza, nafile namazları kılmayı bununla birlikte tespih, tehlil ve zikirde bulunmayı tavsiye etmişlerdir. Bu gecede indirilen Kur’an-ı Kerim-i yine bu gecede okumanın fazileti oldukça yüksektir. Kadir gecesinde oruç tutmak ayrıca fakir, yetim ve çocuk sevindirmek sadaka vermek de yapılması faydalı olacak ibadetlerdir.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

The Latest

To Top