enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Bayram namazı kılınışı nasıldır? Bayram namazı farz mıdır?

Bayram namazı kılınışı nasıldır? Bayram namazı farz mıdır?

Bayram namazı iki rekat dokuz tekbirdir. Bayram namaz saati bayramın birinci günü sabah namazından sonra, kuşluk vakti, yani güneşin doğuşunun ardından 50 dakika sonrasıdır. Yıl içinde haftalık kılınan -cuma namazları dışında- iki bayram namazı vardır. Bunlar ramazan ve kurban bayramı namazlarıdır. Kılınışları aynıdır. Bayram namazının kılınışı kendine özgü bazı hususlar içerir.

Bayram namazı evde kılınır mı?

Cemaatle ve camide kılınır. Hanefi mezhebine göre evde bayram namazı kılınmaz. Bayram namazına gidemeyenler hanefi mezhebine göre evde ister iki rekat ister dört rekat nafile namazı kılabilirler. Bayram namazı tek başına kılınan bir namaz değildir. Diğer mezheplere göre ise camiye gidemeyenlerin evlerinde tek başına kılmalarında bir sakınca olmadığı belirtilmiştir. Buna göre evde aile fertleri cemaat yaparak bayram namazı kılabilirler. Sonuç olarak camiye gidemeyenler evlerinde tek başına ya da ailece cemaat yaparak bayram namazını eda edebilirler. Hanefi mezhebinden olanlar da diğer mezhepleri bu hususta taklit etmesinde bir sakınca yoktur. Çünkü namazdan bir zarar gelmez.

Bayram namazı farz mıdır? 

Bayram namazı kılmak farz değildir. Vaciptir. Cuma namazı farz olanlara bayram namazı kılmak vaciptir.

Kadınlar bayram namazı kılabilirler mi?

Cuma ve bayram namazları için kadınlar yükümlü değildir. Ancak Peygamber Efendimiz kadınları da bayram namazına katılmaya teşvik etmiştir. Bu nedenle kadınlar yükümlü olmasalar da sünnete uyarak cuma ve bayram namazlarını kılabilirler.

Ramazan ve kurban bayramı namazları aynı mı kılınır?

Kurban bayramının namazı ile ramazan bayramının namazı kılınışları aynıdır. Bayram namazı adı altında iki bayramın da namazı kılınır.

Bayram namazı kaç rekat ve kaç tekbir? Hangi saatte kılınır?

2 (iki) rekat 9 (dokuz) tekbirdir. Sabah namazından sonra kılınır. Güneşin doğundan 50 dakika sonradır.

Bayram namazı kılınışı nasıldır?

Bayram namazında ezan okunmaz ve kamet getirilmez. Namaz öncesi niyet ederken müezzin cemaati nasıl niyet edileceği ve namazın nasıl kılınacağı yönününde yönlendirir. Çünkü bayram namazları yılda iki defa kılınan namazlardır ve bu nedenle nasıl kılındığı unutulmaktadır.

Bayram namazının 1. rekatının kılınışı 

Bayram namazına nasıl niyet edilir? “Niyet ettim Allah rızası için bayram namazını kılmaya. Uydum hazır olan imama” denilerek niyet edilir.

“Allahu Ekber” denilerek iftitah tekbiri getirilir ve eller bağlanarak namaza durulur.

Sonra cemaat ve imam içinden sessiz bir şekilde “Sübhaneke” duasını okur.

Sübhaneke okunduktan sonra imamla birlikte tüm cemaat “Allahu ekber” diyerek iftitah tekbirinde olduğu gibi elleri kulaklara götürerek tekbir getirir ve ellerini vücudunun iki yanına salar. Bu ilk tekbirdir. Ardından tekrar “Allahu ekber” denilerek eller kulaklara götürülür ve tekrar vücudun yanlarına salınır. Bu ikinci tekbirdir. Sonunda yani üçüncüsünde tekrar “Allahu ekber” denilerek tekbir getirilir. Bu sefer elleri yanlara salmak yerine eller bağlanır. Böylece üç defa tekbir getirilmiş olur.

Ellerin bağlanmasının ardından imam gizlice “Euzü besmele” çeker ve önce Fatiha Sûresini sesli bir şekilde okur. Sonra Zammı sure ya da zammı sure yerine geçecek uzunlukta Kur’an-ı Kerim’den bir ayet okur. Bu sırada cemaat sessizce imamı dinler. İmamın okuması bittikten sonra “Allahu ekber” tekbiriyle birlikte rükuya gidilir. Rüku ve secde yapılır. Ardından ayağa kalkılır ve eller bağlanır. Böylece bayram namazının ilk rekatı tamamlanmış okur.

Bayram namazının 2. rekatının kılınışı

Bayram namazının ikinci rekatında ise cemaat sessiz kalır. İmam, Fatiha ve zammı sure okur. Fatiha ve zammı sure bittikten sonra imamla birlikte ilk rekatta olduğu gibi “Allahu ekber” denilerek tekbir getirilir. Eller kulaklara götürülür ve yanlara sallanır. Bu birinci tekbirdir. Tekrar “Allahu ekber” tekbiriyle eller kulaklara götürülür ve yanlara salınır. Bu ikinci tekbirdir. Yine tekrar “Allahu ekber” deyip eller kullaklara götürülür ve yine yanlara sallanır. Bu üçüncü tekbirdir. Dördüncü tekbirde “Allahu ekber” denilir ancak burada eller kulaklara götürülmeden doğrudan rükuya varılır.

Rüku ve secde namazlardaki gibi yapılır. Secdeye oturulur.

Secdede imam ve cemaat sessizce “Ettahiyyatu”, “Allâhumme salli” “Allâhumme Bârik” ve “Rabbenâ” dualarını okur. Bu dualardan sonra imamla birlikte cemaatte selam vererek namaz bitirilir.

Not: Teşrik Tekbiri getirlmelidir. Bkz: Teşrik Tekbiri

Bayram namazı sonrası hutbeyi dinlemek şart mı?

Bayram namazlarından sonra okunan hutbeler sünnettir. Cuma hutbesi gibi farz değildir. Bayram namazlarından sonra hutbe okunur. Cemaat hutbeyi dinler. Hep birlikte dualar edilir ve bayramlaşarak cemaat dağılır. Çok elzem bir iş olmadığı sürece en doğrusu sünnete uyup hutbeyi dinlemektir.

 

Comments

No comments yet, be the first filling the form below.